– Det er aldri ponniens feil. Det er alltid rytteren

Anna Clara Danesi-Vold og ponniene hennes har fått mange sløyfer i 2020, men å vinne er ikke nødvendigvis det Anna regner som suksess. 

2020-12-20
hegeorsk

Før korona satte en stopper for stevner i 2020, rakk Anna Clara Danesi-Vold å gjøre en solid innsats for Oslo Ryttersportsklubb. Sammen med sine to treningskamerater Jess og Joey hentet hun hjem sløyfer i både LA, LA+5, MB og MA. Siste stevne de tre rakk var i Grenland i oktober, for som for resten av rytter-Norge har korona stukket kjepper i hjulene for planer og drømmer. 

– Denne sesongen gikk jo ikke helt etter forhåpningene, sier Anna (15). 

– Planen min var å ri 120 med Joey i år. Heldigvis rakk jeg å ri en 120-klasse med ham. Dette gikk ikke helt etter forventningene mine. Det ble noen misforståelser og jeg klarte å falle av, så jeg skulle gjerne fortsatt.  

mceu_78613354511608501364237.jpg

Anna og Joey. FOTO: Privat

 

Begynte tidlig

Anna begynte å ri som 4-åring, og har hatt to ponnier før. I dag er hun den glade eier av Jess og Joey. Jess er makset 2-er ponni og Joey en ener. Hun har hatt Joey i tre år og Jess i ett. Når vi ber henne beskrive ponniene forteller Anna at de er svært forskjellige: 

– Jeg har måttet venne meg litt til Jess. Han er ikke så veldig , og helt annerledes enn Joey, som er veldig selvgående. Joey har ganske liten galopp, mens Jess er ganske lik en hest i galoppen, og det er bra, for da får jeg får øvd meg så overgangen ikke blir så stor når jeg går over til hest. 

Også ponnienes personligheter er forskjellig, forteller Anna: 

– Jess er utrolig snill. Han finner aldri på noe og prøver sitt beste hele tiden. Han er virkelig drømmeponnien. 

Hun smiler:
– Joey er nok litt mer bøllete og bestemt på hva han vil. Men han er veldig flink og har masse erfaring. Han har sykt mye personlighet og jeg er utrolig glad i ham og knyttet til ham.  

Hver gang Anna er på stevne starter hun begge to:  

– De to er gode venner og veldig avhengig av hverandre. Om jeg bare tar med den ene blir den andre ikke så glad, og de vrinsker etter hverandre,  forteller Anna. 

mceu_34507998021608501601550.jpg

Anna og Jess. FOTO Privat

 

Jevnlig trening

Hun har ponniene sine i Sørkedalen og trener ukentlig for KristinTørmoen, både sprang og bakkearbeid. Hun rir begge ponniene på alle treninger, og venninnen Eva er forrytter for Joey en dag i uken. Forøvrig blir ponniene lonsjert en dag i uken, og går på tur en til to ganger i uken i naturskjønne Sørkedalen. Den ene av turdagene er mamma med på Joey, forteller Anna:  

– Jeg synes det er kjemepekoselig å ri på tur med mamma. Og hun er med som ekstrahjelp i stallen også. 

Annas pappa er fransk og hun har gått på den franske skole i Oslo siden hun begynte i første klasse. Det betyr at hun har fulgt fransk løp og ligget et år foran hele tiden. Hun går nå første år på videregående og innrømmer at det er mye arbeid med hestene i kombinasjon med skole, og at skole kommer foran. Hvor vil hun hen som rytter, på sikt? 

– Det tar jeg som det kommer, sier Anna. 

– Jeg vet ikke enda hva jeg skal studere. Men målet mitt på kort sikt er å starte 120 før jeg går over til hest.

Anna er 15 år, og selv om hun kun har ett år igjen av ponnitiden, er det uaktuelt å selge ponniene: 

– Vi er så glade i Jess og Joey og mamma sier vi må beholde dem, selv om jeg går over til hest. Men kanskje selger vi dem etterhvert. 

Hun har ikke begynt å lete etter hest. Men hva ser hun etter, når tiden er inne?  

–  Jeg ser etter en spretten og lett hest. Jeg elsker ponnier, og vil ha en hest som ligner mest mulig på en ponni.  

mceu_82778715631608501620036.jpg

 

– Ikke gi opp!

Når vi ber Anna forteller om det største hun har oppnådd med Jess og Joey, er det ikke førsteplasser hun trekker frem: 

–  Jeg ble utrolig glad da jeg debutere i 110 cm med Jess. Vi hadde en kjempefin runde, selv om det ble en bom ned. Jeg ble veldig lettet for at det gikk så bra, for da så jeg at vi hadde potensiale.

Med den mer spretne Joey trekker Anna frem andre gevinster: 

– Med Joey er jeg mest fornøyd når jeg får kontroll på løpingen. Han har hatt en tendens til å gjøre noen kenguruhopp og løpe etter hinder. Når jeg klarer å fikse på det, blir jeg veldig glad. 

Anna smiler:

– Vi har hatt seire også, men det er ikke det som betyr mest. Det viktigste er å få gode runder synes jeg. Og om man bare vinner hele tiden blir man mye mindre glad når man vinner tror jeg.

– Har du noen tips du vil dele med andre? 

– Ja, sier Anna. 

– Stå på, selv om det går nedover. Ikke gi opp, for det kommer til å snu. Det vet jeg. Når det har gått dårlig med en ponni har jeg heldigvis hatt den andre. Jeg vet jeg er heldig som har to så fine ponnier, det er jeg utrolig glad for. Det er klart jeg kan bli lei meg og oppgitt hvis det ikke går helt etter planen, men jeg blir oppgitt bare på meg selv. For det er aldri ponnien sin feil. Det er alltid rytteren, avslutter Anna.

 

mceu_48182836941608501649323.jpgVi ønsker Anna, Joey og Jess alt godt for det nye året, og håper 2021 vil bringe masse stevner og ikke minst mange koselige hestestunder. 

 

 

 

 

Kalender

Mai
MTOTFLS
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket